mandag, 21 januar 2019 19:39

Rykker "Tornado Alley" mod øst?

Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Et studie antyder at tornado aktiviteten stiger i de østlige stater omkring Mississippi floden, samtidigt med at den aftager længere vestpå i det område der traditionelt kaldes "Tornado Alley".

Victor Gensini, en professor ved Northern Illinois University og Harold Brooks fra National Severe Storms Lab undersøgte den såkaldte Significant Tornado Parameter (SIGTOR) i Tornado Alley og i staterne lidt længere øst på.

SIGTOR er en parameter, der fås ved at kombinere forskellige output fra analysemodeller, f.eks. CAPE, LCL, shear m.fl.  SIGTOR giver et bud på sansynligheden for voldsomme tornadoer (EF2-EF5).  Ved SIGTOR værdier på over 1 anses det for værende sandsynligt at der vil opstå voldsomme tornadoer. 

Gensini og Brooks undersøgte SIGTOR værdier fra 1979 og frem. De opdagede et tydelig mønster: Favorable SIGTOR værdier blev mere hyppige øst for staterne Texas, Oklahoma, Kansas og Nebraska, mens de blev mindre hyppige vest for. Særligt i den østlige del af Texas er det markant. 

Tornado Alley og i særdeleshed Texas og OKlahoma har stadig rekorden for flest tornadoer, men der er altså tendenser der tyder på et skift mod øst.  Det faktiske antal observerede tornadoer underbygger dette billede.


Den umiddelbare forklaring på dette skift mod øst, er ikke helt klar. Men Gensini har en teori.

Mange tornadoproducerende superceller opstår i forbindelse med såkaldte dryline setups. En dokumenteret effekt af global opvarmning er, at luften over "The Great Plains" vil blive tørrere. Og drylines rykker derfor længere øst på. 

Gensini understreger at der ikke er noget bevis for dette, men det er konsistent i forhold til klimamodellerne.

At der opstår flere tornadoer i de sydøstlige stater er udfordrende på flere punkter.  Der bor flere mennesker, andelen af folk der bor i mobile homes (der ikke yder nogen beskyttelse for en tornado) er større, og tornadoer sker hyppigt efter mørkets frembrud i dette område.

Kilde : https://www.nature.com/articles/s41612-018-0048-2

 

Læst 12083 gange Senest ændret tirsdag, 09 februar 2021 13:30

Joomla! fejlsøgningskonsol

Session

Profilinformation

Hukommelsesforbrug

Database forespørgsler