lørdag, 19 januar 2019 16:49

Opstår tornadoer fra toppen eller fra bunden?

Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Tornado i nærheden af Greensburg, Kansas 18. maj 2013 Tornado i nærheden af Greensburg, Kansas 18. maj 2013 Foto: Thomas Dolmer Nielsen

Opstår tornadoer i skyen eller ved jordoverfladen?

Traditionelt har forståelsen for hvordan en tornado blev dannet, altid fulgt den tese at en tornado startede som rotation (et vortex rør) i en cumulus nimbus sky som siden hen blev til en skytragt som forskød sig ned mod jordoverfladen.

Tja, noget tyder på at vi er nødt til at ændre den gængse opfattelse, som blev fremsat i 1970'erne.

Ny forskning peger nemlig på det modsatte. 

Jana Houser, en meteorolog ansat ved Ohio University, fremlagde ved en pressekonference d. 13 december 2018 nye spændende resultater, som beviser at rotationen starter ved jordoverfladen. I forbindelse med den berygtede El Reno Tornado var Jana Houser med et team fra University of Oklahoma ude og foretage målinger med en speciel type doppler radar, en Rapid Scan X-pol radar. En Rapid scan radar har mulighed for at scanne mindre sektioner af en supercelle med kortere intervaller, til forskel fra de traditionelle Doppler On Wheels (DOW).
Normalt kan man ikke scanne de aller nederste dele af vindfeltet ved jordoverfladen, på grund af træer, bygninger, bakker etc. som er i mellem supercellen og radaren. Men netop denne dag stod Rapid Scan radaren på en lille bakke, og havde derfor uhindret "line of sight" til vindfeltet helt ned til jordoverfladen.

El Reno tornadoen var en af mest veldokumenterede tornadoer.  Geografen Anton Seimon designede Tornado Environment Display (TED), hvori han tidssynkroniserede de tilgængelige videoptagelser i et GIS system hvor man kunne se tornadoen fra forskellige vinkler minut for minut.

Dette værktøj havde Jana Houser også adgang til, og hun opdagede straks noget mærkeligt...   

Der var tydelige videooptagelser af en tornado ved jordoverfladen, på tidspunkter hvor Rapid Scan radaren ikke havde målt rotation i supercellen.

Jana Houser gik tilbage til sine rådata og kiggede efter rotation ved jordoverfladen - og fandt den. Der var tydelig rotation ved jordoverfladen, men ingen rotation længere oppe i supercellen. 

På baggrund af denne opdagelse gik Jan Houser tilbage og kiggede på tidligere datasæt. I 4 tilfælde havde hun data fra jordoverfladen og op i skyen, og i alle 4 tilfælde var der rotation ved jordoverfladen før den var målbar i skyen.

Opdagelsen er vigtig, og kan have konsekvenser for varslingsmeteorologers kriterier for hvornår der varsles.

Tidligere baserede man varsler på tilstedeværelsen af et såkaldt radar "couplet", dvs et område i skyen med divergerende (bevæger sig i forskellig retning) vinde over en kort afstand.  Jana Housers opdagelse betyder således at når et couplet detekteres, kan en tornado allerede have været til stede i et stykke tid.

Spørgsmålet er nu selvfølgeligt om alle tornadoer opstår nedefra og op? 

Jeg forestiller mig at der i der indenfor de næste år vil opstå forskningsprojekter der forsøge at besvare netop dette spørgsmål.  Tidligere projekter (VORTEX I og VORTEX II) har netop været begrænset af udfordringen med at få målinger tæt på jordoverfladen.

Kilde : https://news.agu.org/press-release/new-research-finds-tornadoes-form-from-the-ground-up-contrary-to-popular-thought/?fbclid=IwAR1bJiJBwjS_oJHuYtPClJDwxfG0K1TVJZq67WYijdV3EEktgHsWKms_eNs


Læst 13233 gange Senest ændret tirsdag, 09 februar 2021 13:31

Joomla! fejlsøgningskonsol

Session

Profilinformation

Hukommelsesforbrug

Database forespørgsler