fredag, 20 juli 2007 03:00

Eftervirkninger

Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Tornadoen var næsten skræmmende i sin ødelæggende kraft. Ialt 10 mennesker mistede livet og der var over 100 tilskadekomne.
Omkring 95% af byen blev lagt i ruiner.

Tornadoen blev efterfølgende vurderet til at være af styrken EF-5 - dvs den højest mulige.
Da den var på sit højeste var den 1.7 miles (2.7 km) bred. Et par km uden for byen frembragte supercellen endnu en tornado der var hele 2 miles i diameter. Denne tornado ramte heldigvis ikke beboede områder og anrettede ikke skade på ejendom.

Umiddelbart efter tornadoen havde ramt var alt kaos i Greenburg. Byens hospital var hårdt ramt - omkring 30 patienter og medlemmer af personalet var fanget i ruinerne. Byens brandstationen var ødelagt, og gjort ineffektiv.  Et motel, 2 skoler og rådhuset var jævnet med jorden. Selv byens vandtårn lå væltet og forvredet på jorden. Kun en kornsilo og retsbygningen var blevet sparet.
Mange togvogne var afsporet eller væltet og nogle af dem indeholdt farlige væsker, bla. lækkede en togvogn med ammoniak.

Chaser Eric Duncan overlod kameraet til en anden og gik i gang med at redde en beboer ud af et sammenstyrtet hus :



Chaser-gruppen "MESO" påstår at de var de første på stedet, men dette afvises af andre chasere. Man kan læse MESOS's beretning her.

Allan Detrich, som er medlem af "MESO" har skrevet flere indlæg på sin blog om Greensburg, og den effekt oplevelsen har haft på dem der var med . Læs den her : Allan Detrichs's BLOG
Han har også postet denne video, der viser hvad de var ude for : Video

Der er dog ingen tvivl om at MESO (som bl.a. har flere brandmænd og ambulancereddere blandt deres medlemmer) udførte et fantastisk stykke arbejde, f.eks. med etablering af en komandopost og et triage-center. De hjalp også med evakuering af Greensburg borgere i områder der var udsat for ammoniak-gasser fra det før omtalte udslip.

En anden rystende beretning af Dick McGowan kan læses her og på hans blog her.

Der var naturligt nok stor fokus fra mediernes side i dagene der fulgte.



Ødelæggelsernes omfang chokerere mange.
 

Før:


     

Efter :

Se flere satellit fotos her

Nogle højopløselige luftfotos kan ses her samt Foto1, Foto2, Foto3 og Foto4



På grund af USA's krig mod terror i Afghanistan og Irak, er meget af Nationalgardens materiel inddraget til dette formål. Dette forhindrede ifølge visse kritikere en effektiv hjælpeindsats i Greensburg.

Da den akutte redningsindsats var afsluttet, fik beboerne lov til at komme ind i byen igen. De første uger gik med at redde de personlige ejendele der ikke var taget af tornadoen.

Derefter gik selve det enorme oprydningsarbejdet igang.
Alt affald skal sorteres i 4 bunker: Metal, Organisk affald (mad etc), Spraydåser og resten (f.eks byggeaffald).

Hundredevis af frivillige har meldt sig for at hjælpe beboerne i Greensburg: Private fra hele USA, hjælpeorganisationer, religiøse (bl.a. Amish).
Jon Person fra Colorado er en af dem. Han har skrevet en blog med fotos fra oprydningsarbejdet. Den kan læses her

Beboerne i Greensburg er motiverede og de er overbevist om at det nye Greensburg en dag vil stå færdig. Der er mange udfordringer men ligeså mange muligheder, når man skal bygge en by op fra grunden igen. Du kan følge udviklingen på byens officielle hjemmeside her .

Læst 3252 gange Senest ændret torsdag, 10 februar 2022 12:35
Mere i denne kategori: « Tornadoen rammer Radarbilleder »

Joomla! fejlsøgningskonsol

Session

Profilinformation

Hukommelsesforbrug

Database forespørgsler