fredag, 08 september 2017 19:21

IRMA: Kategori 4 men stadig potentielt katastrofal

Skrevet af
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

De seneste prognoser har skubbet Irma's bane en anelse mod vest, dvs. dens nordgående drejning sker en smule senere. Landgang vil nu ske ved Islamorada i the Florda Keys. Dette har betydning for millionbyen Miami, som ser ud til at blive forskånet for de aller værste vindstyrker.

gfs mslp wind 11L 10

Dette betyder ikke at Miami vil går fri for ødelæggelser. Miami vil stadig opleve orkanvinde og ekstrem nedbør.  Langt værre ser det ud for Islamorada og de nærliggende "keys" der ligger som en perlerække ud for det sydlige Florida - mest kendt er Key Largo og Key West. Det højeste punkt er kun ganske få meter over havoverfladen, så resultatet af den flodbølge (stormsurge) på 3 meter der er forudsagt vil være katastrofal. Mange huse vil blive helt oversvømmet. Dernæst kommer katagori 4 vindene. Den sydlige del af det centrale Florida består mest af sump, herunder Everglades sumpen.

Irma er i øvrigt langt større end orkanen Andrew fra '92 og vil påvirke et langt større areal end Andrew. Hvor Andrew gik i land lige syd for Miami og bevægede sig tværs over Florida, vil Irma gå op gennem Florida til Georgia og South Carolina.

DJNP0cpXkAAHQrY.jpg large
Som tidligere skrevet er der udsendt tvungen evakuering af Florida Keys og visse counties i Florida. I praksis betyder det at indbyggere godt må blive tilbage, men at de ikke kan forvente at få hjælp hvis de får behov. I Florida er der skiltet dedikerede evakueringsruter og de er blevet flittigt benyttet i de sidste dage.
Mange steder har man ensrettet begge spor på motorvejene for at få folk hurtigere væk. Man anslår at op i mod en million mennesker er flygtet fra det sydlige Florida.

Læst 17026 gange Senest ændret tirsdag, 09 februar 2021 13:28