torsdag, 06 oktober 2016 20:16

Matthew : Katastrofen er en realitet

Skrevet af
Bedøm denne artikel
(1 Bedømmelse)

Et døgn før Matthew rammer Florida's østkyst er orkanen blevet opgraderet til en kategori 4 orkan.  Den forudsagte bane har ikke ændret sig væsentligt; den forventes stadig at ramme et sted syd for Cape Canaveral i morgen formiddag lokal tid og bevæge sig langs kysten nordpå til statsgrænsen mod Georgia, hvor den vil bevæge sig ud over land igen. Derefter vil den lave et loop mod syd og vest.

NEXRAD Radar billede fra MIAMI (17:25Z)

Afhængig af hvor langt øjet kommer ind over land, kan den beholde det meste af sin styrke på sin vej op langs Florida.  Selv om vindstyrkerne vil være katastrofale, vil de aller kraftigste vindstyrker som altid er i den nordøstlige kvadrant, forblive ud over havet.

Når en orkan rammer land vil den altid være ledsagt af en flodbølge ("Storm Surge"), der dels skyldes opstuvet vand foran orkanen i dens bevægelsesretning og dels skyldes at vandet "løftes" pga det lave tryk i centeret.  Denne flodbølge forventes at blive 2-3 meter og dertil skal lægges de bølger der skabes af de kraftige vinde.  Da kystområderne generelt er meget flade på østkysten, må der forventes voldsomme oversvømmelser og kysterosion, som man bl.a. så det i forbindelse med "Sandy" i New Jersey i 2012. 

Der er udstedt evakueringsordrer til 1.5 millioner borgere i de mest udsatte counties.  Matthew vil være den værste hurricane der har ramt det området siden 1850. Dette har uden tvivl skabt en falsk tryghedsfølelse, og mange vælger derfor at ignorere rådet om at lade sig evakuere.

Masse evakuering i det ene spor, og National Garden flytter tropper ind i det andet spor. Kilde : Twitter (https://twitter.com/USNationalGuard)

 

For at understrege alvoren, har myndighederne bedt de folk der bliver tilbage tage en sprit tusch og skrive deres Social Security Number (svarer til vores CPR nummer) på armen. Derved vil de være nemmere at identificere.

Der er ingen tvivl om at vi desværre nok bliver vidne til en voldsom naturkatastrofe de næste par dage. Man kan håbe at der indtræffer et mirakel, og Matthew i sidste øjeblik skifter bane og kører lidt længere østpå end prognoserne viser i øjeblikket.  Men det er et spinkelt håb.


Her er et par timers radar animation fra Miami Radaren :

Læst 17011 gange Senest ændret tirsdag, 09 februar 2021 13:35