Stormchasing

No questions yet.

Praktiske forhold

Billeje

Chasen foregår med fordel i en lejet bil. Til sammenligning med Danmark, er det rørende billigt at leje bil i…

Chasen foregår med fordel i en lejet bil. Til sammenligning med Danmark, er det rørende billigt at leje bil i USA.

Man bør tænke sig grundigt om, når man skal træffe beslutning om hvilken model man skal leje. Der er flere årsager til dette.

På en chase tilbringer man 75 % af tiden i køretøjet. Køretøjet skal derfor være komfortabelt, både hvad angår siddekomfort, støjdæmpning, udsyn m.m. Heldigvis opfylder 99% af alle biler i USA dette :-) Man har typisk en hel del grej med, udover kufferter eller tasker med tøj. Der skal derfor være god plads, både i kabinen til laptops, radioer, fotoudstyr etc, samt i bagagerummet til tasker og kufferter. Man vil komme til at køre i al slags vejr og terræn (underlag). Et køretøj der kan tåle lidt af hvert vil derfor være at foretrække.

Min erfaring med baggrund i ovenstående er, at hvis man er mere end 2 i køretøjet bør man leje en mellemstor eller full size SUV. En SUV er både komfortabel, har masser af plads og 4 hjuls-træk. En bil i "Dodge Durango" eller "Chevrolet Tahoe" klassen er udemærket.

 

Vær dog forberedt på at denne post er en af de tunge på budgettet. Regn med mindst kr. 12.000 incl. forsikringer + extra chauffør for en bil i 3 uger af ovennævnte klasse.

Er man kun 2, kan man nøjes med en mindre bil, dog helst med 4-hjuls træk. Man skal også tage højde for at prisen ofte kun inkluderer en fører. Det koster derfor ekstra at få flere fører med på kontrakten.

Vi har hvert år bestilt gennem Mr.Jet. De har vist sig at være de billigste hver gang, ved sammenligning med biludlejningernes egne sider og andre søgemaskiner. Der kan også være en vis tryghed ved at bestille hos en dansk agent.

Et lille tip : Hvis man hjemmefra bestiller en mindre model end man har brug for og opgraderer til en større i USA, vil den samlede pris være mindre end hvis man bestilte den større bil i Danmark.

Benzinpriserne ligger (sommer 2014) på lige under $4/gallon. Priserne stiger som i resten af verden også her, men er i samnenligning med danske priser stadig billige. I de sidste 6 år er de steget med omkring $1/gallon.

Posted 9 years agoby tornadonet

Flybilletter

Transporten til startstedet i USA foregår naturligvis med fly. Hold øje med flypriserne fra om efteråret, vurder om de vil…

Transporten til startstedet i USA foregår naturligvis med fly.Economy Comfort

Hold øje med flypriserne fra om efteråret, vurder om de vil stige eller falde ud fra den generelle udvikling, og bestil så på det rigtige tidspunkt.

Det er selvfølgeligt nemmere sagt end gjort, men priserne vil i hvert fald stige voldsomt ca. en måned op til afgangstidspunktet. Skal man f.eks. afsted i maj, bør man ikke bestille senere end marts. Omvendt bør man heller ikke bestille for tidligt, idet flyselskaberne ved at hvis man bestiller tidligt - så VIL/SKAL man af sted og så sætter de priserne derefter. Omkring 2 måneder før afgang vil prisen være lavest. Maj måned er dog lige i starten af højsæsonen, så de helt billige billetter er desværre ikke mulige.

Brug en søgemaskine som f.eks. Momondo.dk og opret en søgeagent som regelmæssigt sender dig mails med prisudviklingen. De seneste par år har vi fløjet med KLM via Amsterdam til Dallas. Med denne forbindelse letter man fra Kastrup omkring kl. 06 om morgenen og er fremme kl. 14 lokal tid.
KLM har desuden en "mellemklasse"; "Economy Comfort" med ekstra benplads og frie drikkevarer. Godt nok er sæderne ikke bredere, men den ekstra benplads er uvurderlig. Det koster omkring kr. 750,- ekstra hver vej.

Vi har valgt Dallas som destination de fleste gange, idet de fleste store selskaber har ruter hertil. Derudover ligger Dallas centralt og har gode vejforbindelser i alle retninger.

Husk at have booket motelværelse den første nat på forhånd, så du har en adresse du kan vise US Immigrations. Og glem ikke at ansøge elektronisk om indrejsetilladelse til USA (ESTA) i god tid inden

Posted 9 years agoby tornadonet

Forsikringer

Lad os se det i øjnene med det samme : Stormchasing er ikke ufarligt. Dermed ikke sagt at man sidder med…

Lad os se det i øjnene med det samme : Stormchasing er ikke ufarligt.

Dermed ikke sagt at man sidder med livet i hænderne i hver dag man er afsted. Men da man jagter det farligste vejrfænomen i verden er der selvfølgeligt en lille risiko for at man kommer galt afsted. Jeg mener dog ikke at risikoen er større end f.eks. en alm. roadtrip i USA eller et andet land, idet vi jo ikke bevidst udsætter os selv eller bilen for fare, men tværtmod forsøger at holde os på afstand.

Man må også tænke på at man kører op til 1000 km om dagen og således er ude i trafikken mere end normalt. Visse områder i Texas og resten af midtvesten huser desuden giftige slanger, edderkopper og skorpioner.

Det gule sygesikringsbevis kan selvfølgeligt ikke bruges i USA. Jeg kan derfor ikke anbefale nok, at man køber en god rejseforsikring med tilstrækkelig dækning. Man kan enten tilkøbe en årsrejseforsikring til sin alm. indboforsikring, eller købe en rejseforsikring der kun dækker den periode man er væk. Sidstnævnte kan købes for kr. 700,- - 900,-.

Alternativet er at man vil hænge på en evt. regning selv, og ved alvorlig tilskadekomst kan den i værste fald løbe op i flere millioner kr.

Når det så er sagt, skal det også siges at jeg (7-9-13) ikke har haft brug for min rejseforsikring i de 8 år jeg har chaset...

En anden ting er bilforsikringen. Man kan ikke være nok forsikret. Det eneste man ikke behøver er en personforsikring, idet det er dækket af rejseforsikringen. Tegn også en selvrisiko-forsikring (Loss Damage Waiver - LDW eller Collision Damage Waiver - CDW).
Alt dette er dyrt, men nødvendigt. Vi har haft brug for vores 100% dækning i omtrent 1/3 af vores rejser, pga. forskellige typer skader,  primært pga. stenslag.

Lejer man gennem Mr. Jet, er der som regel tilbud hvor alle forsikringer er includeret i den endelige pris.

Posted 9 years agoby tornadonet

Indkvartering/Overnatning

Når man er på stormchase kører man derhen hvor (u)vejret er... En supercelle kan følges i flere timer i jagten…

Når man er på stormchase kører man derhen hvor (u)vejret er...

En supercelle kan følges i flere timer i jagten på tornadoen og flere hundrede kilometer tilbagelægges. Af indlysende årsager kan man derfor ikke forudsige hvor man ender når dagen (eller det halve af natten) er omme. Det er således næsten umuligt at booke overnatning på et hotel i forvejen.

Kun den allerførste overnatning i USA skal være bestilt i forvejen. US immigrations - stedet hvor man bliver krydsforhørt om sit ærinde i USA - kræver en adresse for ens første overnatning. Har man ikke denne adresse parat og nedskrevet på sit indrejsevisa (som bliver udleveret i flyet), må man tage det næste fly hjem i værste fald.

Nu er det så heldigt, at USA er et gudsbenådet land for bilisterne - også hvad angår overnatning. Netværket af moteller er uden sidestykke noget som helst andet sted i verden. Hver by af bare nogenlunde størrelse har mindst et motel, og de fleste har en håndfuld at vælge imellem. Og det bedste af det hele er, at man ikke behøver bestille i forvejen. Man går bare ind fra gaden og hvis der er plads har man et værelse 5 min. efter.

Min egen personlige mening er, at der er mindst 2 krav der skal være opfyldt. Dels skal er være adgang til trådløst internet, og dels skal der være gratis morgenmad med i prisen. Er man i en periode med stilstand i vejret, kan det være en god idé at vælge et motel med pool. Ellers er det fløjtende ligegyldigt - man er alligevel ude af vagten tidligt på formiddagen.daysinn

Prisen for en overnatning ligger fra $30 for de billigste til flere hunderede $ for de dyreste. Man skal holde sig fra de billigste. Standarden på disse er meget lav. Rengøringen er sparsom og de ligger desuden ofte i de lidt mere "spændende" dele af byen. Desuden kan man risikere at få ubudne gæster med hjem i kufferten i form af diverse kryb - f.eks. væggelus (bedbugs) som desværre er ved at blive meget udbredt.

På alle mine 3 chases har jeg overnattet for mellem $50 - $100 på kæderne "Super 8", "Days Inn" og "Ramada Inn". Jeg kan varmt anbefale disse 3 kæder. Jeg er næsten aldrig blevet skuffet her. Og de opfylder altid de 2 første - nogle gange 3 - krav som jeg specificerede ovenfor. 

Man kan man fordel melde sig ind i "Wyndham Resorts" bonusklub. Så får man et medlemskort som man kan vise og optjene bonus på hver overnatning. Disse bonuspoint kan så indløses og bruges på overnatninger senere hen.

Har der været et større udbrud af uvejr hvor mange chasere har været på jagt, kan det være lidt af en udfordring at finde et ledigt værelse. Man kan så risikere at skulle køre til en anden by længere væk for at finde ledige værelser (=vacancy).

Med hensyn til morgenmad skal det tages med et gran salt. "Super 8" kalder deres morgenmad for "Super starter breakfast", og det består af forskellige slags Kelloggs produkter, bagels, pandekager og frugt. Dertil mælk, juice og kaffe/te. Ikke nogen kulinarisk oplevelse, men nok til lige at sparke én igang. En undtagelse er vores "stam-motel" i Dallas - Days Inn nord for lufthavnen. Her serveres varm mad om morgenen med bl.a. scrambled eggs, bacon, pølser, brød m.m. i en restaurant tilknyttet motellet. Og prisen er ikke anderledes en på andre Days Inn moteller. Kan varmt anbefales hvis man er på de kanter.

Posted 9 years agoby tornadonet

Mental forberedelse

Man har besluttet sig til at tage på stormchasing. Man har forberedt sig med kamera, PC osv. Men er det…

Man har besluttet sig til at tage på stormchasing. Man har forberedt sig med kamera, PC osv. Men er det nok ? Er man nødt til at forbedrede sig på flere planer?  Ja ! Man er ikke mindst nødt til at spørge sig selv, om man er mentalt forberedt.

Hvad enten man tager med en tur-operatør eller kører selv, skal man forberede sig mentalt på hvad man kan komme ud for. Og ikke mindst hvad man skal gøre i tilfælde af at man selv, eller en anden i gruppen ikke vil være med længere.

Man kan risikere at blive fanget i et hagl-uvejr, der måske ødelægger bilen uden chance for at komme væk. Man kan risikere at komme for tæt på en tornado, eller se andre der er blevet ramt af en tornado med ødelæggelser, kvæstelser eller måske endda død til følge.

Det er umuligt at forudsige hvordan man vil reagere, i det øjeblik man står i det. Måske går man i panik og reagerer irrationelt. Måske vil man bare væk fra det og for alt i verden ikke blive bragt i samme situation igen.

Det kan også være at man reagerer nøgternt og rationelt.

I begge tilfælde skal man have taget stilling til hvordan man vil håndtere det, specielt hvis man tager af sted som en gruppe.


Man er også nødt til at sætte sig ind i meteorologien. Hvis man ikke ved hvad man ser giver det ikke mening at tage på chase. Man skal kunne skelne mellem de forskellige skyformationer og deres betydning og kunne læse himlen.

Udover det bør man også kunne forstå de enkelte vejrkort og hvordan de bruges til at forudsige uvejret. Internettet er her en uudtømmelig kilde til information og lærdom.

På mine egne sider i denne Wiki forsøger jeg på et helt basalt niveau at forklare de vigtigste kort.

Posted 9 years agoby tornadonet

Roller/Arbejdsfordeling

Der sker en masse under en chase. Man skal navigere, man skal holde øje med radaren, man skal holde øje…

Der sker en masse under en chase. Man skal navigere, man skal holde øje med radaren, man skal holde øje med vejen, man skal holde øje med vejret, man skal høre efter walkie-talkien og scanneren.

Man er nødt til at finde en eller anden form for arbejdsfordeling og definere nogle roller. Det der har virket bedst for mig og de grupper jeg har chaset med er følgende :

Navigatør/radiomand. Skal primært sørge for navigationen og give instrukser til chaufføren. Kan bruge laptop med elektroniske kort. Styrer radiokommunikationen med evt. andre køretøjer via walkie-talkie. Lytter efter relevante meldinger på scanneren. Sekundært holder øje med himlen for tegn på rotation, hagl etc. Sidder på forsædet ved siden af chaufføren

Observatør. Har ansvaret for at observere vejrradaren. Holder øje med vejrudviklingen (shear-markers, warnings etc.), og holder også øje med himlen. Samarbejder med navigatøren om at finde den bedste og sikreste vej. Sidder på bagsædet. Tager sig desuden af router og signalboostere.

Chauffør. Det eneste chaufføren skal koncentrere sig om, at er at holde øje med trafikken og følge de anvisninger og instrukser som navigatøren kommer med.

Da sikkerheden altid bør være i højsædet, er det ekstremt vigtigt at chaufføren ikke tager blikket fra vejen når chasen er i gang. Langt hovedparten af de skader og det eneste dødsfald der er kendt med stormchasere, skete pga. trafikuheld. Er man kun to i køretøjet kan chaufføren evt. overtage rollen med kommunikationen, men vedkommende skal hele tiden kunne koncentrere sig om trafikken.

Rollen som chauffør betyder at man måske i yderste konsekvens ikke får set så meget af en evt. tornado som de andre medchasere, og af samme årsag bør chauffør-rollen derfor "gå på omgang".

Posted 9 years agoby tornadonet

Udstyr, Gear og grej

Internet adgang

Adgang til Internettet er et af de vigtigste forudsætninger for en successfuld chase. Radardata, satellitfotos, observationer, varsler etc. hentes via…

Adgang til Internettet er et af de vigtigste forudsætninger for en successfuld chase. Radardata, satellitfotos, observationer, varsler etc. hentes via Internettet.

I byerne kan man koble sig op i forskellige fastfoodkæder, cafe'er m.fl., men i bilen er man nødt til at bruge mobilt bredbånd.

Det kan ikke anbefales at bruge et dansk teleabonnement pga de høje priser på datatrafik. Prisen er i størrelsesorden kr. 100,- pr. MB.

Løsningen er at tegne et amerikansk abonnement. Der er flere tele-operatører at vælge imellem. Vi har haft gode erfaringer med Verizon, hvor man bl.a. kan købe et abonnement med 10 GB datatrafik. Man kan enten købe modemet hos dem eller på eBay/Amazon. De har 4G dækning i alle større byer og rimelig god 3G dækning selv ude på landet. Modemet er af USB typen og kan kun bruges i en PC. Man kan så evt. sætte PC'en op som hotspot, så andre enheder kan koble op via den. Men da markedet skifter år for år, bør man undersøge hvilken operatør der er billigst hvert år.

En alternativ løsning - og den som Chase Team Denmark selv bruger - er at sætte SIM-kortet i en trådløs mobil bredbåndsrouter. På denne måde har man et mobilt hotspot, som alle enheder kan koble sig op på trådløst.

En anden udfordring er, at man som udlænding ikke kan tegne abonnement. Heller ikke selv om man tilbyder at forudbetale. Man skal derfor alliere sig med en amerikaner, der er villig til at tegne et (extra) abonnement for sig.

I de alleryderste afkroge på landet, kan det knibe med at få et ordentligt signal. Derfor må man forstærke signalet. Det sker ved hjælp af en booster.

Posted 9 years agoby tornadonet

Power Inverter

Inverteren ændrer spændingen på bilens el-udtag fra 12V til enten 110V (hvis den er købt i USA) eller 230V (hvis…

Inverteren ændrer spændingen på bilens el-udtag fra 12V til enten 110V (hvis den er købt i USA) eller 230V (hvis den er købt i Danmark).

Den består af et stik der gå i bilens 12V udtag ("cigar-tænderen") og en kasse hvor der er stik udtag. De fås i forskellige størrelser (udgangseffekt) og prisklasser.inverter
Da el-forbruget er rimeligt højt pga alt det elektroniske isenkram man har med og en stabil strømforsyning er essentiel, bør man ikke gå på kompromis her.

Da de kan blive temmeligt varme, er det en god idé at vælge en model med indbygget blæser.
De enkelte udtag kan kun klare en vis belastning, så hvis man har flere udtag i bilen kan det være nødvendigt at køre med flere invertere. Endeligt findes der også typer der monteres direkte på bilens batteri, men da dette kræver et større indgreb er det ikke aktuelt ifm en lejet bil.

Posted 9 years agoby tornadonet

Radioscanner

En scanner, eller rettere en radioscanner, er betegnelsen for en radiomodtager der kan scanne mange frekvenser (flere hundrede) hvert sekund.…

En scanner, eller rettere en radioscanner, er betegnelsen for en radiomodtager der kan scanne mange frekvenser (flere hundrede) hvert sekund. 280px-Scanner
Er der radiotrafik på en af frekvenserne, stopper den scanningen så man kan aflytte radiotrafikken på den pågældende frekvens.

Vi bruger scanneren som værktøj til at få real-time oplysninger om f.eks. observerede tornadoer, wallclouds etc. De frekvenser vi lytter med på tilhører National Weather Service, NSSL, Skywarn og politiet.
Desuden har vi sat scanneren op til at afspille warnings fra National Weather Service.

Vi bruger en Uniden BC 346xt med en ekstern antenne på taget af bilen. Den kan programmeres via et USB- eller serielt kabel og et passende program, f.eks. Proscan.

Min erfaring er at det kan betale sig at udvælge de pågældende frekvenser man ønske at lytte på i god tid inden chasen. På hjemmesiden Radioreference.com kan man - hvis man er medlem ($$) - downloade direkte fra deres frekvensdatabase til det program man bruger til scanneren.

Frekvensfilerne kan gemmes og man kan således have en for hvert område/stat i Tornado Alley.

Posted 9 years agoby tornadonet

Chaserslang

Bust

Bust er betegnelsen for en mislykket chase. Enten fordi man ankommer for sent i sit Target Area til at se…

Bust er betegnelsen for en mislykket chase.

Enten fordi man ankommer for sent i sit Target Area til at se en bekræftet tornado, eller fordi vejret ikke blev som forventet.

F.eks. hvis cap'en er for kraftig og konvektionen udebliver, så taler man om et "blue sky bust"

Posted 9 years agoby tornadonet

Chaser Convergence

Chasere har det med at stoppe op de samme steder og samles ved bestemte afkørsler, veje etc., hvis der er…

Chasere har det med at stoppe op de samme steder og samles ved bestemte afkørsler, veje etc., hvis der er specielt godt udsyn til en tornado eller supercelle.

Nogle gange ser man 15-20 biler med chasere holde i vejsiden og observere.

Et sådan cirkus af chasere og deres biler kaldes for "Chaser-convergence"

(Konvergens =”at løbe sammen, at nærme sig det samme punkt”)

Posted 9 years agoby tornadonet

Elephants trunk

En snabel lignende tornado, der er bredere foroven end forneden.

En snabel lignende tornado, der er bredere foroven end forneden.

Posted 9 years agoby tornadonet
Posted 9 years agoby tornadonet

Mothership

En supercelles rotation, kan skabe de mest fantastiske skystrukturer man kan forestille sig. Når de er smukkest og mest imponerende,…

En supercelles rotation, kan skabe de mest fantastiske skystrukturer man kan forestille sig.

Når de er smukkest og mest imponerende, er updraften en afrundet symmetrisk figur, der mest af alt minder om et fremmed rumskib som set i filmene "Nærkontakt af 3. grad" og "Independence day".

Se et eksempel her

og

her

De får derfor kælenavnet "mothership"

Posted 9 years agoby tornadonet

Roping stage

Roping stage = når en tornado går i opløsning kan den antage en tynd reblignende form inden den forsvinder helt.…

Roping stage = når en tornado går i opløsning kan den antage en tynd reblignende form inden den forsvinder helt.
Man siger også på engelsk at den er "roping out".

Trods det spinkle udseende, kan rotationen stadig være kraftig i tornadoens spids.

Posted 9 years agoby tornadonet

Stovepipe

Stovepipe tornado = en slank tornado, der er lige bred for oven og forneden. (Stovepipe="kakkelovnsrør")

Stovepipe tornado = en slank tornado, der er lige bred for oven og forneden.

(Stovepipe="kakkelovnsrør")

Posted 9 years agoby tornadonet

Wedge tornado

Wedge-tornado = en tornado der er bredere end den er høj. Er som regel ensbetydende med en voldsom tornado, men…

Wedge-tornado = en tornado der er bredere end den er høj.

Er som regel ensbetydende med en voldsom tornado, men størrelsen af tornadoen har ikke altid noget med styrken at gøre.

Opstår tornadoen i et område der har været tørkeramt, vil meget jord blive suget op i rotationen og skabe en illusion af en meget bred tornado.

Den relative bredde kan desuden skyldes at skybasen er ekstraordinær lav

Posted 9 years agoby tornadonet

Joomla! fejlsøgningskonsol

Session

Profilinformation

Hukommelsesforbrug

Database forespørgsler