torsdag, 09 april 2015 13:26

33 mio. mennesker under "Enhanced Risk" 9. april 2015

Skrevet af
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Det er nu 3. dag med uvejr i det centrale USA. Systemet der de seneste dage har bragt torden, kæmpehagl, kraftige vindstød og ikke mindst tornadoer til staterne i midtvesten, er ny rykket endnu en tak øst på, og i eftermiddag og aften (amerikansk tid) vil stater som Arkansas, Missouri, Illinois og Indiana være i skudlinien. 


SPC har udsendt et "Enhanced Risk" outlook, og mere end 33 mio. amerikanere bor i det område det dækker.

Alt efter hvor i området man bor, vil man blive udsat for forskellige typer uvejr :  

  • Det mest sandsynlige udfald er at stormene dannes på koldfronten og der vil de hurtigt lægge sig på linie. Her er tornadorisikoen ikke så stor, men de lineære systemer har ofte meget kraftige ødelæggende vinde på forsiden. En ekstremt farlig variant af disse kaldes en "derecho" - en stormfront på flere hundrede km. der i timevis (nogle gange dagevis) bevæger sig med 100 km. som regel mod øst med orkanvinde på forsiden.
  • Der er enkelte områder, bl.a. i det centrale Illionois, hvor der vil ligge en Low Level Jet og en Mid Level Jet. Her vil der kunne dannes isolerede superceller med tornadopotentiale.

Det er altså et meget stort område vi taler om og det giver uden tvivl en masse stormchasere en del grå hår. Et langstrakt område på ca. 1000 km. Hvad skal man satse på ?

Under normale omstændigheder vile jeg personligt satse på de isolerede superceller, da jeg er fan af flot struktur.  Et potent, dynamisk lineært system kan dog også være en imponerende oplevelse, men de bevæger sig i dette tilfælde meget hurtigt og oplevelsen er hurtigt overstået. Man kan sandsynligtvis ikke følge med det. Så Jeg ville nok placere mig i Illinois og afvente.

I gårsdagens udbrud i Oklahoma, Kansas og Missouri blev der rapporteret 15 tornadoer - heldigvis ingen alvorlige skader - og 3 tommers hagl.

Læst 13984 gange Senest ændret torsdag, 09 april 2015 14:11