mandag, 09 februar 2015 20:19

Fremtidens uvejr (måske) kraftigere...

Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Det har været debatteret igennem flere årtier om hvorvidt et varmere klima generelt vil forårsage flere uvejr eller ej. Et nyt studie sår imidlertid igen tvivl om denne tese. Et forskerhold fra University of Toronto, har efter nærmere studier konkluderet at de voldsomste uvejr vil blive voldsommere, mens de mindre voldsomme uvejr enten helt vil forsvinde eller blive mindre. Med andre ord et mindre - men voldsommere - antal uvejr (konvektive storme).

Uden at blive alt for teknisk, skal vi skal over i den disciplin af fysikken der kaldes termodynamik. Atmosfærens cirkulation kan sammenlignes med en såkaldt "heat engine", dvs. en motor der omdanner termodynamisk (varme) energi til bevægelses energi. Ved at forudsætte dette, og kombinere både meteorologiske klimamodeller og teknikker fra oceanografien, kunne de påvise hvor effektiv denne "motor" vil være i en atmosfære med højere temperatur (og derved højere luftfugtighed).

"Motoren"s effektivitet er ikke entydig forbedret i en evt. fremtidig atmosfære med højere temperaturer og luftfugtighed. Det viser sig, at de konvektive storme der allerede har potentiale til at vokse sig store, vil få et ekstra bidrag fra denne "motor" og vokse sig endnu større, mens de mindre storme tværtimod vil blive hæmmet af "motoren" og derved enten opløses eller i hvert fald forblive meget små.


Dette studie er i påfaldende grad i tråd med den tendens man ser på frekvensen af tornadoer i de sidste 50-60 år. Her er det statistisk påvist, at tornadoer i større og større grad samler sig i "udbrud" og ikke jævnt fordelt som før.

 

Kilde : http://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150129143040.htm

Læst 17691 gange Senest ændret tirsdag, 10 februar 2015 21:33

Joomla! fejlsøgningskonsol

Session

Profilinformation

Hukommelsesforbrug

Database forespørgsler