torsdag, 12 februar 2015 14:44

Naturbrande giver kraftigere tornadoer

Skrevet af
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

 

 

Forskere fra University of Iowa har påvist en sammenhæng mellem røg fra wildfires (skov- og naturbrande) og intensiteten af tornadoer i det historiske udbrud den 27. april 2011. Udbruddet resulterede i 122 tornadoer og 313 dødsfald.

Bortset fra det sædvanlige sammenfald af atmosfæriske omstændigheder som man ser mange gange om foråret i USA, blev dette udbrud voldsommere pga røgpartikler i luften ifølge forskerne fra University of Iowa.

Skydråber, som alle skyer er dannet af, består af en kerne (kondensationskerne) hvor vanddampen fortættes omkring. Røgpartikler fra naturbrandende virkede som kondensationskerner. Forskerne fandt, at antallet af individuelle skydråber i en sky var stærkt forøget når der var et forøget antal røgpartikler i luften.

Da dette endvidere var medvirkende til at skyerne så at sige holdt bedre på fugtigheden og ikke regnede ud, ramte mindre sollys jordoverfladen. Temperaturen var således lavere i det nederste lag af atmosfæren, og dette fik ifølge modeller den relative fugtighed til at stige hvilket igen sænkede skybasen med 100-200 meter.

Lavere temperatur ved jordoverfladen betød også at der var mindre opblanding af luftmasserne, og dette forårsagede mere shear.

Lav skybase og høj shear er begge faktorer der er vigtige i tornadodannelse.

Kilde : http://news.agu.org/press-release/researchers-link-smoke-from-fires-to-tornado-intensity/

 

Læst 17879 gange Senest ændret fredag, 13 februar 2015 15:30