fredag, 16 januar 2015 20:52

50% flere lyn frem mod år 2100

Skrevet af
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

50% flere lyn frem mod slutningen af dette århundrede på grund af den globale opvarmning.

Dette er budskabet i en artikel netop publiceret i den anerkendte videnskabelige magasin, Science, af en gruppe forskere fra Berkeley universitetet. 

Årsagen er, at atmosfæren kan indeholde mere vanddamp ved højere temperaturer. Når atmosfæren indeholder mere vanddamp vil mængden af den potentielle energi ("brændstoffet") i atmosfæren være højere - en parameter man benævner "CAPE". 

En tordenbyge der udvikler sig i en atmosfære med høj CAPE vil udvikle sig mere eksplosivt og blive voldsommere.  Denne sammenhæng mellem temperatur og CAPE er ikke ny, men det kom som en overraskelse for forskerne, hvor stor konsekvens dette havde for lynintensiteten. 
Det var også overraskende for forskerne at man med meget stor grad af sikkerhed kunne forudsige lynintensiteten, blot ud fra prognosticerede værdier af nedbør og CAPE.

11 forskellige vejrmodeller havde stort set det samme scenarie : For hver grads stigning i temperatur vil mængden af lyn stige ca. 12%, og da den forventede stigning ligger på 4 grader kan vi forvente små 50% flere lyn.

Dette medfører ud over et forventet stigende antal dødsfald ved lynnedslag også flere skovbrande etc, samt en forøget mængde NO i atmosfæren. 

 

Kilde : http://newscenter.berkeley.edu/2014/11/13/lightning-expected-to-increase-by-50-percent-with-global-warming/

Læst 17310 gange Senest ændret fredag, 16 januar 2015 21:05