Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

 

7. maj 2010 - Greensburg

 


Rute : Hays, KS - Greensburg - Amarillo, OK

Distance : 600 km

 


Det var noget af et chok at komme udenfor i morges. Temperaturen var dykket til omkring 50 grader Fahrenheit hvilket svarer til ca. 10 grader Celcius. Og vi plejer at gå rundt i 80-90 grader Fahrenheit. Overtræksjakkerne måtte på mens vi pakkede bilen.
Hays har ikke en Starbucks, så for at få vores morgen koffein-fix måtte vi ned i downtown til en hyggelig coffee-shop.

Vi satte kursen sydpå ad highway 183. Efter en times kørsel nåede vi Greensburg, byen som vi så blive totalt udslettet af en EF5 tornado i 2007. Kai-Asle og jeg så den enorme tornado med utallige powerflashes rasere ca. 5 km uden for byen. Vi prøvede efterfølgende at komme ind og hjælpe, men måtte opgive idet vejene var totalt ufremkommelige af vraggods. Dette kan man læse mere om i min specielle artikel om Greensburg. Jeg kan nok ikke forklare i detaljer hvad det er, men vi føler en specielt tiltrækning og forpligtelse til at se hvordan det går med byen. Vi har således besøgt den hvert år og set fremskridtene.

Det går hurtigt nu. Og det er dejligt at se. Det er nu kommet et hospital, en skole, et egentligt centrum med handelsstrøg. Og en masse nye beboelseshuse.

I

IMG_8655_DxO_raw

Men der er stadig lang vej. Kommer man få hundrede meter væk fra hovedgaden, ligger der stadig tomme grunde med meterhøjt ukrudt og affald. Flere steder ser man de kældre som indbyggerne gemte sig i d. 4/5-2007 ligge som åbne sår, mens huset som engang stod ovenover er væk.
Men det jeg specielt bed mærke i var at flere og flere folk smilte - man kunne næsten mærke positivismen og optimismen. De første år vi besøgte Greensburg så vi flere forstenede og traumatiserede ansigtsudtryk end glade, men i år så det ud til at glæden er vendt tilbage.

Efter en hurtig frokost på en trendy cafe kørte vi videre sydpå mod Liberal som ligger på grænsen til Oklahoma. Et naturlig sted at tanke op. Her ligger også "Dorothy"'s hus. Dorythy er hovedpersonen i "Troldmanden fra OZ" - eventyret som handler om pigen fra Kansas der bliver taget af en tornado og ført til den mystiske verden Oz.

Man støder ind imellem på bynavne som får en til at trække på smilebåndet.

Oklahoma er kun omkring 50 km bred på dette sted. Så efter en god halv times tid var vi i Texas. Området her kaldes The panhandle, fordi Oklahoma har form som en kasserolle, hvor netop dette område er håndtaget.

Og her er fladt, meget fladt. Man kan se 100 km i alle retninger på en klar dag. Af samme årsag er det et yndet chaseområde. Får man et godt setup her kan man følge supercellerne i flere timer uden at bevæge sig.

I

Mens vi holdt inde her blev vi passeret af TIV2 og et af dets følgebiler. Vi fik gang i scanneren og hørte efterfølgende at det var hele VORTEX2 karavanen der rykkede sydover.

Det er fristende at give den gas på de lange lige stræk, men Texas Highway Patrol og de mange State Troopers er også på mærkerne...

 

Vores endelige mål var Amarillo, eller "Yellow rose of Texas" som den også kaldes. (Amarillo betyder noget i retning af gul på spansk)... I Amarilla ligger et af de mest berømte steakhouses i USA, nemlig "The Big Texan". Det restauranten er mest berømt for, er den legendariske 72 ounces steak (over 2 kg) som - hvis den spises indenfor en time - er gratis. Det blev ikke til en 72 ounces steak, men derimod til en 18 ounces oksefilet. Fantastisk !

Vi lagde godt nok mærke til at der holdt nogle VORTEX2 køretøjer parkeret udenfor, men at restauranten tilsyneladende var samlingssted for hele VORTEX2 den samme aften var alligevel overraskende. Vi så også Josh Wurman (en af de ledende folk i projektet) indefor. Da vi kom ud var parkeringspladsen fyldt med VORTEX2 kørertøjer...

Vi fandt værelser på et nærliggende Super8 motel, så et par afsnit af klovn og gik hvert til sit.

 

 

Se tidligere blog-indlæg her : 2010 stormchase i USA.

De fotos jeg lægger op på siden vil være vandmærkede. Hvis du ønsker en kopi uden vandmærke (evt. til mediebrug), så kontakt mig på : e-mail

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til denne blog, er du meget velkommen til at skrive en kommentar under denne artikel eller lægge en besked i min gæstebog. Jeg vil så efter bedste evne - og når tiden tillader det - forsøge at besvare dem undervejs.

Læst 1480 gange
Mere i denne kategori: « 8. maj 2010 6. maj 2010 »