Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

 

6. maj 2010 - Tricky setup i Kansas

 


Rute : Grain Valley, MO - Hays, KS

Distance : 850

 


Allerførst en forklaring på den manglende blog igår :  Der skete absolut ingenting spændende... Vi kørte fra Kansas City til Grain Valley i Missouri, en tur på sølle 140 km. Desuden fejrede Mexico en eller anden form for helligdag, hvilket betød at alle restauranterne fristede med Margaritas. Også Texas Roadhouse hvor vi spiste aftensmad. Her startede Kai-Asle og jeg hver med den største bowle Margaritas jeg har set. Per drak fornuftigt nok juice, men han skulle jo også køre. Så var det bøf-tid. Per fik en 18 ounce (=510 gram) stor engelsk bøf, og Kai-Asle og jeg fik hver en 8 ounce (227 gram) stort stykke oksefilet, som kunne tygges med øjenbrynet. Vi drak en øl til maden og så var vi trætte og mætte. Derfor var vi ikke lige i stødet til at bruge et par timer på at skrive blog.
Hotellet - et Comfort Inn - var klart det bedste vi har boet på indtil nu. Der var pool, godtnok indendørs - men alligevel, supergod morgenmad og et meget venligt personale. Så hvis i kommer forbi Grain Valley på I-70 og skal bruge et godt motel, så er Comfort Inn klart at anbefale. Vi vil sove der igen til hver en tid, hvis vi er i området.

I dag var det anderledes. Der var lagt op til superceller i det nordvestlige Kansas/sydvestlige Nebraska, men timingen var meget usikker. Pga sparsom fugtighed var det langt fra sikkert at stormene ville initiere før solnedgang. En prognose der viste simulerede radar-ekkoer kl. 18, viste at isolerede celler ville poppe op i det allernordvestligste område af Kansas, lige på grænsen til Nebraska
Vi kørte derfor fra hotellet efter morgenmaden og fortsætte vestpå ad I-70. Vores Target Area var nord for Colby i det vestlige Kansas.

Da vi nærmere os Salina, kunne vi på Spotternetwork (en tjeneste, der viser de fleste chasere og spotteres position) se at ImpactChasers var på vej imod os fra syd. Da de krydsede I-70 ændrede det retning og kørte samme vej som os. De nærmede sig efterhånden og snart efter lå de lige bag os. Vi drejde ind på en tankstation og de fulgte efter. Vi hilste på Zach and Craig fra Montana, som de hed, og hørte lidt om hvad deres mening om dagens setup var.

Det er altid sjovt at møde andre chasere i felten og de virkede meget flinke og dedikerede. Vi aftalte at følges ad resten af dagen. Der var heftig aktivitet i byen og mange chasere og forskere var samlet der.

Doppler On Wheels - DOW

En "Scout"

Desværre samarbejde vejret ikke med os. De småting der forsøgte at poppe op faldt hurtigt sammen igen, og klokken var eferhånden mange. Vi chasede lidt frem og tilbage i området omkring byen Hays og returnerede til centrum.

Vi så, at VORTEX2 (Et enormt forskningsproject hvis mål er at kortlægger selve tornadodannelsen, et område man faktisk ikke har 100% indblik i. Der er omkring 50-75 biler, deriblandt 14 selvkørende doppler radarer kaldet DopplerOnWheels - DOW, et net af mobile målestationer kaldet Scouts og 4-5 hold der dropper sonder ("pods") ud i tornadoens bane, samt ikke mindst den legendariske Tornado Intercepts Vehicle - TIV. TIV er et specialbygget, armeret køretøj der er designet til at kunne modstå en EF3 tornado head on. Det er bygget af filmmanden Sean Casey, som er igang med at filme en IMAX-film om tornadoer, og bare mangler at filme indenfra en tornado i IMAX kvalitet) havde stoppet deres aktiviteter og tilbragte natten der.Vi skulle lige ind og filme TIV.

Tornado Intercept Vehicle 2 - TIV2

Disse spikes bliver skudt 80 cm ned i jorden og forankrer bilen (forhåbentligt...!)

Et specielt transmissionssystem giver træk på alle 10 hjul

TIV2's følgebiler

CTD foran TIV2

Vi havde bidt mærke i nogle storme der var opstået i Colorado, og som med højdestrømningen gik mod øst. De var de eneste der så ud af noget, så vi havde ikke andre muligheder end at forsøge at nå dem. Vi havde ca. 2 timer ud til dem men vi tog chancen. Ca. halvejs ude mod dem, gik en celle i vejret ved Salina, mod øst i den modsatte retning. Selvfølgeligt helt umulig at nå for os. Men sådan er det med chasing, man er nødt til at vælge et "mål" og tro på det. Nogle gange scorer man, andre gange taber man.

Vi kørte videre op imod cellerne i det nordvestlige Kansas. De var blevet severe warned (der var advarsler ude om farligt vejr for de folk der boede i nærheden) pga kraftige vindstød og hagl. Solen var gået ned, og vores plan var at komme så tæt som muligt på for at tage lynfotos. Vi kom ret pludseligt ind i nedbørsfeltet, lidt tidligere end vi havde forestillet os efter hvad radaren fortalte os. Da der samtidigt begyndte at komme (små) hagl stoppede vi op. Der var 1.5 tommer hagl længere inde. Jeg vil ikke sige at vi er blevet nogle kyllinger når det gælder hagl, men vi har fået meget stor respekt for dem. Og det bør man også have. Der lå en masse små skyer foran selve hovedcellen, så selvom det lynede ganske pænt var det svært at se. Det var mest CC lyn.

Det var altså langt fra det som vi havde forestillet os det ville være. For at gnide yderligere salt i såret, blev Salina cellen mere og mere imponerende at se på. Der blev også rapporteret om en tornado fra den. Men det er spillets regler : You win some - You loose some.

Vi sagde derfor pænt farvel til Zach og Craig og kørte tilbage mod Hays. På vejen blev vi ramt af virkelige kraftige gusts og inde i selve Hays hærgede en veritabel støvstorm.

På trods af VORTEX2's tilstedeværelse, lykkedes det os at få værelser på Super8.

Der var lige et par spørgsmål som jeg vil svare på :

Klaus spørger om vi har lyd på vores stream. Med vores nuværende streaming-partner (Tornadovideos.net) kan man ikke streame lyd samtidigt. Der er andre streamingfirmaer der tilbyder denne feature, bl.a. Severestudios.com, men da det "koster" i båndbredde, har de fleste fravalgt dette. Vi vil dog stadig satse på at få lyd ud fra vores scanner ifm næste outbreak på mandag.

Tonny spørger hvad budgettet for en chase ligger på. Vi budgetterer med omkring 20-25000 kr. for en 3 ugers tur alt inklusive. Dertil kommer vores fælles investeringer i udstyr, på omkring 10.000 kr. de sidste 3 år. Og vi har hver især købt DSLR og video. Så ja, det er en dyr hobby :-)

Send endeligt flere spørgsmål, enten på nedenstående mailadresse eller ved at lægge en kommentar til artiklen eller et indlæg i gæstebogen.

Se tidligere blog-indlæg her : 2010 stormchase i USA.

De fotos jeg lægger op på siden vil være vandmærkede. Hvis du ønsker en kopi uden vandmærke (evt. til mediebrug), så kontakt mig på : e-mail

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til denne blog, er du meget velkommen til at skrive en kommentar under denne artikel eller lægge en besked i min gæstebog. Jeg vil så efter bedste evne - og når tiden tillader det - forsøge at besvare dem undervejs.

Læst 1496 gange
Mere i denne kategori: « 7. maj 2010 4. maj 2010 »