Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

 

Gensyn med Greensburg


Rute : Wichita - Greensburg - Alma - North Platte, NE

Distance : 650 km

 


Vi overnattede på Motel 6 i Wichita i nat. Det er første gang vi overnatter på et hotel fra denne kæde, men bortset fra at der manglede en kaffemaskine og morgenmad, var det sådan set OK. Jeg sov helt til kl. 10:15, hvilket var rent luksus og det var skønt at føle sig helt udhvilet.

Som skrevet før, er vejret ikke helt med os i det næste stykke tid. Det eneste sted der er en lille mulighed er langt nordpå i Nebraska-South Dakota området. Vi kørte derfor mod nord. Før afgang spiste vi morgenmad på Spangles - en diner-kæde der havde specialiseret sig i morgenmad og rock&roll.

DSC_0018

Derefter gjorde vi et stop i Greensburg. Greensburg blev som nogle måske kan huske ramt af en katastrofal 2.7 km. bred tornado d. 4/5 2007, som ødelagte 95% af byens huse. Vi chasede netop denne storm tilbage i 2007 men var pga. vraggods og ufremkommelige veje afskåret fra at kunne hjælpe inde i selve byen. Vi hjalp derimod til med at rydde hovedvejen for vraggods (pigtråd, stolper, grene og andet) så godt vi kunne, så redningsfolk og -køretøjer kunne komme frem.
Byen og dens indbyggere har derfor en helt speciel plads i vores hjerter og vi føler en slags bånd med dem. Det er nok svært at sætte sig ind i, hvis man ikke selv har været i situationen.  Vi var igennem byen sidste år, og var chokeret over hvor lidt der var sket mht. genopbygningen.

Siden sidste år var der sket en masse. Det var dejligt at se at der var skudt en masse nye huse op. Området havde heller ikke det "katastrofe" agtige udseende, som sidste år. Nu var der ryddet endnu mere op.

_MG_0608

_MG_0610

_MG_0613

_MG_0635

_MG_0638

Vi gik omkring på en tom grund med en flot cementtrappe, hvor der tydeligvis havde stået et hus, da vi blev antastet af en ca. 45 årig mand og en 12-13 årig knægt. Vi kom i snak med ham , og Craig som han hed, fortalte at det var hans grund og at der havde stået et hus i victoriansk stil indtil 4. maj 2007. Han boede ikke mere i byen - det var blevet for dyrt at bygge pga alle de nye miljøregler. (Greensburg bygges op igen som en Grøn By, med hovedvægten lagt på henynet til miljøet, dvs med anvendelse af energivenlige materialer, alternative energikilder, miljørigtig affaldshåndtering etc). Grunden havde indtil 4. maj 2007 været omkring $ 2000 værd, men nu var den $27000 værd.
Efterhånden som han fik tillid til os, blev samtalen mere og mere personlig. Han viste os hvor han og hans nevø havde overlevet aftenen i kælderen, og om hvordan det kraftige og pludselige trykfald havde fået det til at smerte så meget i ørene at de havde skreget. Hvordan det havde været at stige op fra ruinerne, med naboernes råb om hjælp og hvor alting var væk. Vi lagde mærke til at han tørrede øjnene flere gange undervejs. Vi fortalte om hvordan vi var kommet ad highway 183 fra syd, og havde været ude af stand til at komme ind og hælpe byen, men havde sørget for at hjælpen kunne komme frem. Da var det at han grådkvalt sagde at han måtte se at komme videre, og da vi alle trykkede hans hånd og fortalte at vi håbede han en dag ville stå på selvsamme trappe med et nyt hus, løb tårene ned af hans kinder mens han gentog "Thank You, Thank You".

_MG_0616

Det var en meget bevægende oplevelse - jeg må indrømme at jeg stod med en meget stor klump i halsen. Den viser også hvor traumatiserende en oplevelse det må have været for indbyggerne og hvor stor respekt stormchaserne og stormspottere nyder i USA.

Ikke langt fra byens vandtårn stod et af de få betonhuse vi kunne se. Huset er designet til at kunne modstå en tornado, og for et demonstrere styrken, har man droppet en bil fra 50 meters højde ned over det. Huset holdt, men bilen havde det ikke så godt.
Som dansker overraskes man tit af byggekvaliteten herovre, ofte er husene ikke andet en et træskelet med nogle træplader udenpå. Et betonhus vil beskytte beboerne, men det er klart at vinduer og døre vil blive blæst ud under en tornado.

_MG_0628

_MG_0629

Vi mødte et par som kom fra Great Bend i vestkansas. De havde bekendte i Greensburg, og igen oplevede vi denne følelsesladede indgangsvinkel til Greensburg-katastrofen.

 

Vi kørte derefter længere mod nord. Vi stoppede i Hays til sen frokost (Wendys - burgerkæde). Vi krydsede grænsen til Nebraska ved 19-tiden, og drejede - efter at have fulgt highway 183 næsten hele dagen - over på Interstae 80. Vi ankom i North Platte ved 22-tiden.

_MG_0641

 

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til denne blog, er du meget velkommen til at lægge en besked i min gæstebog. Jeg vil så efter bedste evne - og når tiden tillader det - forsøge at besvare dem undervejs.

Læst 1571 gange
Mere i denne kategori: « 15. maj 2009 17. maj 2009 »

Joomla! fejlsøgningskonsol

Session

Profilinformation

Hukommelsesforbrug

Database forespørgsler