torsdag, 28 april 2011 09:16

OUTBREAK ! - opdateret

Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Det sydøstlige USA blev i går og i nat ramt af et usædvanligt kraftigt uvejr.

For 3. dag i træk bevægede et frontsystem sig østpå, og kombineret med varm og fugtig luft fra den Mexicanske Golf samt et kraftig jetstrøm skabte det rekordmange tornadoer i bl.a. staterne Alabama og Georgia.

 

Desværre er et rekordstort antal mennesker omkommet, i øjeblikket er der ca. 80 bekræftede omkomne - men ubekræftede rygter snakker om flere hundrede omkomne. Specielt byen Tuscaloosa blev hårdt ramt. Der er dog ingen tvivl om at dødstallet vil stige efterhånden som redningsmandskabet får gravet sig gennem ruinerne.

UPDATE kl. 13:00 : Det tegner til at blive et af de værste tornado udbrud i de seneste år. 159 har mistet livet - 128 alene i Alabama. En stor tragedie.

UPDATE lørdag 30/4 kl. 19 :  Det seneste tal for omkomne er oppe på over 350 - hvilket gør det til USA's 2. værste tornadokatastrofe. Et uvejr den 18. marts 1925 kostede 747 mennesker livet, heraf 695 af en enkelt tornado der trak et dødbringende spor gennem Missouri, Illinois og Indiana og bliver derfor benævnt "the Tri-State Tornado".

En af årsagerne til det høje dødstal, kan imidlertid være at indbyggerne i de berørte stater ikke har den "tornado-awareness" som man har i Tornado Alley.

De fleste tornadoer opstår længere vestpå, i f.eks. Kansas og Oklahoma, hvor man er vant til - og til dels lever med - risikoen hvert år.
Her har mange også tornadosikre rum, enten en kælder eller et specielt forstærket rum eller skab, andre har deciderede beskyttelsesrum i haven. Man har også vejr-radioer som automatisk advarer hvis der er uvejr på vej. Og man er på tæerne når der er risiko for farligt vejr.
Disse foranstaltninger ser man ikke tit længere østpå. Derfor kan de mennesker der ikke har haft TV'et eller radioen tændt have været helt uforberedte på hvad der ramte dem.

 

Læst 12895 gange

Joomla! fejlsøgningskonsol

Session

Profilinformation

Hukommelsesforbrug

Database forespørgsler