søndag, 17 maj 2015 10:56

Oklahoma drager et lettelsens suk

Skrevet af
Bedøm denne artikel
(1 Bedømmelse)

Det forventede outbreak over dele af Tornado Alley, blev heldigvis ikke helt så alvorligt som nogle måske havde frygtet.


Selvom SPC på nuværende tidspunkt har registreret omkring 26 tornado rapporter, havde mange frygtet at dette tal ville være langt større.

Nogle kalder det bl.a. for en af SPC's værste brølere. Kansas, som var i MIODERATE RISK området, fik kun en enkelt tornadorapport. Minnesota, som lå i SLIGHT RISK, fik 9. Faktum er, at det var en overordentlig svær situation at forudsige. De fleste modeller pegede faktisk i retning af at et omfattende outbreak.

Årsagen, som jeg også var inde på i går, var skydækket som lå over Kansas og Oklahoma i langt tid op ad formiddagen. Det forhindrede den destabilisering som bl.a. solindstrålingen skulle forårsage.

1kmv1445
1kmv1545

Desuden var de fleste tornadoer - nogle af dem store - over åbent land, så der er heldigvis ikke rapporter om de helt store ødelæggelser.
En af de mere spektakulære tornadoer, var fra en supercelle der startede nede i Texas omkring Quanah og hurtigt bevægede sig op over delstatsgrænsen til Oklahoma.


FDR 2338

Den fik i løbet af kort tid dannet et flot hook echo på radar. Her blev der også konstateret rotation og den blev derfor tornadowarned


FDR 0025
FDR 0033

Her ses det veludviklede hook echo og de divergerende vinde på det højre billede.


FDR 0042

På nedenstående radarbillede ses til højre Correlation Coefficient (CC), som er et radarprodukt der analyserer størrelesfordelingen af de ting der er i luften. Er CC høj er der flest ting af samme størrelse (f.eks. regndråber, snefnug, hagl), men er CC lav er der mange uregelmæssige ting i luften, f.eks. tornado debris. Man ser her et skarp afgrænset og lokaliseret område med lav CC som overlapper hook echo'et og området med rotation.

Det er et ret sikkert tegn på en "debris ball" altså debris i luften.


FDR 0042 2
Her markeret med en hvid ring
FDR 0047 debris ball

Tornadoen, som også blev bekræftet visuelt fortsatte med at imponere, både på jorden af stormchasere, men også på radar :


FDR 0113
FDR 0118

Da denne celle mistede lidt af sine flotte struktur, blev opmærksomheden henledt på en ny celle lidt øst for Vernon, TX:


FDR 0144
Den blev da også tornado warned kort tid efter.


FDR 0152

Der blev også her bekæftet flere flotte tornadoer, og den udviklede sig hele tiden.


kfdr br1 9

kfdr br1 7

kfdr br1 5

Der var på et tidspunkt frygt for at supercellerne ville nå op i nærheden af Oklahoma City, men da de enkelte celler efterhånden begyndet at lægge sig på linie til en slags QLCS, var tornadoriskoen stærkt formindsket.

Internettet flyder med mange flotte og imponerende billeder og videoer. Mange chasere var det helt rigtige sted på det rigtige tidspunkt og flere af dem streamede flotte videoer undervejs.

Læst 16081 gange Senest ændret søndag, 17 maj 2015 11:21