Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

 

Badlands & high based storm


Rute : Walls, SD - Alliance, NE

Distance : 325 km

 


Jeg var ikke mindre end 2 gange i Badlands National Park i dag. Første gang var ved solopgang, for at fange nogle af de flotte nuancer i klipperne i det varme lys fra solopgangen. Jeg stod således op 04:45 og var ved et udkigspunkt kl. 05:20. Utroligt nok var jeg ikke alene. En anden morgenmand stod også og betragtede det imponerende sceneri.

_MG_0958

_MG_0981

Det var kun lige over 4 grader og det blæste ret kraftigt. Jeg havde kun taget shorts og en hættetrøje over min t-shirt, så jeg frøs som en lille hund derude. Det blev derfor ikke til så mange fotos som jeg havde regnet og håbet på. Jeg kørte derfor hjem ½ times tid efter og sov et par timer mere.

_MG_0983

Vi kørte en smut ned i Wall's centrum til Walls Drug. Walls Drug er oprindelig en drugstore, men gennem årene har den udvidet så den i dag er et helt lille hyggeligt minimall. Det hele er i Western stil og der er et utal af forretninger med tøj, gaver, smykker, våben og souvenirs.

_MG_0985

Der var en masse interessante mennesker derinde...

_MG_0988

og letlevende damer...

_MG_0989

Flere autentiske skilte og opslag fra gamle dage fik min opmærksomhed...

_MG_0992

Bagefter spiste vi morgenmad/frokost.

Vi vidste at der var en meget perifer mulighed for at nogle byger kunne poppe op og vokse sig store, men det var meget marginalt. Vi var derfor glædeligt overraskede da vi på vores radar kunne se nogle celler som var opstået længere mod sydvest. Vi satte kursen og kørte ind gennem Badlands National Park (igen).

_MG_1004

_MG_1011

_MG_1013

_MG_1038

Da vi nærmere os det sted som radaren havde vist skulle være en byge, så vi - ingenting...  Mystisk og skuffende. Efterhånden døde den ud på radaren, og på himlen var der intet. Det må havde været et falsk ekko..  Heldigvis kom der en celle længere mod syd, som havde kurs lige mod os.  Og den kunne tydeligt ses på himlen.

Som sagt var det en marginal situation, og en af årsagerne til det var at der ikke var nok fugtighed til stede i atmosfæren. Når fugtigheden mangler, men instabiliteten er der, vil de byger der dannes have en meget høj skybase - dvs de er "high based". Det vil også betyde at de som regel ikke regner særligt meget, idet det meste af nedbøren fordamper før det når jorden. Det ses som faldstriber eller Virga.
Vi mødte cellen ca. 40 km fra Alliance.

_MG_1051

Den havde en smule nedbør i form af regn og mindre hagl, men en utroligt masse vind. Vinden bliver bl.a. skabt når regnen fordamper. Fordampningen kræver energi fra luften i form af varme, dvs luften afkøles. Når luften afkøles synker den nedad og når den rammer jorden slynges den ud til siderne som kraftig vind.

_MG_1060

_MG_1065

_MG_1070

_MG_1072

_MG_1074

_MG_1076

Det var en sølle byge - ikke engang supercelle, men efter 3 dages blå himmel var det skønt bare at høre lidt torden og se en turbulent himmel.

Vi kørte videre til Alliance og fik værelser på American Inn. Ikke i det bedste kvarter, så jeg håber bilen holder der i morgen med alle antenner.

I morgen ser setup'et lidt bedre ud end i dag. Der dannes sandsynligvis noget på grænsen mellem Nebraska og South Dakota, men det er igen en marginal situation.

 

 

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til denne blog, er du meget velkommen til at lægge en besked i min gæstebog. Jeg vil så efter bedste evne - og når tiden tillader det - forsøge at besvare dem undervejs.

Læst 1737 gange
Mere i denne kategori: « 18. maj 2009 20. maj 2009 »

Joomla! fejlsøgningskonsol

Session

Profilinformation

Hukommelsesforbrug

Database forespørgsler