mandag, 03 august 2015 08:58

Delta Airlines Flight 191 crash i DFW

Skrevet af
Bedøm denne artikel
(1 Bedømmelse)
Foto : WFAA Foto : WFAA

For 30 år siden, d. 2. august 1985, kl. lidt over 6 aften lokal tid, var Flight 191 fra Delta Airlines under indflyvning til Dallas/Fort Worth International Airport. Foran flyet lå en række mindre tordenceller, som umiddelbart ikke gav anledning til bekymring hos piloterne.

Fly, der havde landet før Flight 191 havde dog observeret kraftig turbulens, og enkelte fly havde endda måttet afbryde landingen.

Få minutter efter eksploderede Flight 191 i en ildkugle efter at have ramt jorden flere gange. Ialt 137 mennesker omkom, heriblandt en i en bil på den nærliggende motorvej.

Hvad var der sket ?

Flight 191 var blevet ramt af det der senere skulle blive kendt som fænomenet "Wet Microburst";  en ekstrem kraftig nedadgående luftstrøm som ses i visse typer tordenbyger.  Desuden var flyet blevet ramt af ekstrem turbulens fra flere horisontale hvirvler.

Ulykken blev efter en meget tilbundsgående analyse af Ted Fujita og hans konklusioner, startskuddet til at piloter blev undervist i hvordan man reagerer i microbursts - idet microubursts er meget komplicerede hvirvler, der over meget kort afstand skiftevis giver flyet opdrift og får flyet til at miste opdrift. Det var også på baggrund af ulykken at man begyndte at installere de såkaldte TDWR (Terminal Doppler Weather Radar) for at kunne opdage den windshear der er forbundet med microbursts.

Jeg skrev i 2013 en artikel om netop Ted Fujita og hans forskning i microbursts - inklusive en anlyse af ulykken i DFW. Den kan læses her :

http://www.stormchaser.dk/Presse/PDF/Vejret135_fujita2.pdf

NOAA har lavet en udemærket animation af de komplicerede vindskift der eksisterede ifm ulykken. den kan ses her :

http://lessonslearned.faa.gov/DeltaL1011/DeltaL1011_Microburst_pop_up.htm

Desuden er her et nyhedsindslag om ulykken. Reporterens rolige, professionelle attitude trods alvoren og nyhedsværdien var nok standard i 1985 - den var helt sikkert ikke gået i dag.

WFAA Rewind: Dave Cassidy reports on the crash of Delta Flight 191 - YouTube


Optagelsen af lyden fra cockpittet og kommunikation med ATC som er hentet fra den sorte boks er her: Delta Airlines flight 191 cockpit

 

Læst 18485 gange Senest ændret tirsdag, 09 februar 2021 13:59