tirsdag, 14 april 2015 14:36

Fujita's "suction spots" efter Fairdale tornadoen

Skrevet af
Bedøm denne artikel
(1 Bedømmelse)

Theodore Fujita - tornadoforskningens fader - postulerede allerede i slutningen af 1960'erne at en kraftig tornado sansynligvis ville bestå af mindre, voldsomme hvirvler, som roterede rundt om "hovedtornadoen". Han fik idéen til dette postulat, efter ved flere lejligheder at have observeret nogle spiralformede mærker i marker hvor der var spor efter en tornado. (se evt. http://www.stormchaser.dk/Presse/PDF/Vejret_134_fujita1.pdf side 33).

Han navngav fænomenet "suction spots", men det gængse navn blev senere ændre til "suction vortices". Man har ved målinger konstateret at vindhastigheden inden i en "suction vortex" kan være op til 90 mph højere end umiddelbart uden for. Dette er også forklaringen på, at man somme tider ser huse der er totalt ødelagte, mens et hus ved siden er næsten er uskadt.

I forbindelse med Fairdale tornadoen d. 9. april 2015, er der taget dette luftfoto der med al tydelighed viser Fujita's "suction vortices" på en mark uden for byen. Tornadoen der ramte fairdale og Rochelle i Illinois var en wedge tornado der senere blev rated i den øvre ende af EF-4.

Foto : National Geodetic Survey (NOAA)
Foto : National Geodetic Survey NOAA

 

Læst 16883 gange Senest ændret torsdag, 16 april 2015 08:41