Udskriv denne side
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Jo tættere vi kom på tidspunktet, jo mere spændende så det dog ud. Det tegnede til at vi ville lande i Kansas midt i en særdeles aktiv periode, med hovedvægten af aktiviteten i slutningen af den første uge.

Det viste sig jo at holde fint stik. Vi fik vores første forsmag allerede om mandagen i nordvesttexas omkring byen Snyder, hvor vi efter en core-punch opdagede at cellen som vi troede var i opløsning, snarere var ved at regenerere. Jeg skal sjældent glemme synet af de gnistrende hvide skyformationer mod den blå himmel. Et smukt syn.

Dagen efter blev vi overrasket af hagl på størrelse med golfbolde, på vej hjem fra en chase. De anrettede moderate skader på vores lejebil - var vi ikke forsikret ville det have været meget dyrt...

Om fredagen var vi få km fra den kraftigste tornado i mere end 10 år - et bæst af en EF-5 - som fjernede Greensburg fra landkortet. Vi hjalp til med at rydde highway'en for vraggods, så redningskøretøjer kunne komme frem til Greensburg. Jeg tror denne oplevelse ændrede os for evigt. 

Det, som vi så gerne ville se og som fascinerede os så meget, havde krævet 10 menneskeliv, flere end 60 sårede, og havde smadret 1600 menneskers værdier med ét slag. Og paradoksalt nok glædede vi os over at se en fantastisk smuk LP supercelle en times tid før.

Hvordan forklarer man dette paradoks. Hvordan overbeviser man udenforstående om at man chaser superceller og tornadoer for deres smukke udseende, og ikke for deres destruktive naturkræfter.

Derefter var chasen så slut for mit vedkommende. Det meste af den resterende del af turen foregik som en ferie med Maj-Britt, som havde fået nok af de voldsomme oplevelser.

Maj-Britt var forberedt på hvad vi kunne komme ud for. Hun havde læst på teorien og set diverse tonadovideoer. Alligevel blev det for meget for hende. Måske havde jeg presset for hårdt på at hun skulle med. Måske skulle hendes første chase have være en afslappet, tryg chase på afstand af supercellerne, og ikke en overlevelseskamp i en alvorlig haglbyge. Fredagens wedge tornado gjorde udslaget. Uden at være i stand til at kommunikere med os og vide om vi var OK, fulgte hun katastrofens voksende omfang på TV. Hvis man ikke er sammen, skal man altid kunne komme i kontakt med hinanden. De sidste dage købte vi en telefon med taletidskort, som virkede over det hele. Havde vi vidst det til at starte med, var det ikke sikkert det var endt så galt. Under alle omstændigheder er jeg ked af at det blev sådan en dårlig oplevelse for hende, og at jeg nok ikke var så forstående og støttende overfor hende om jeg burde mens det gik løs. 

Lidt gode råd :

 

 • Vi havde ikke på forhånd aftalt indbyrdes, hvad vi skulle gøre hvis nogen ikke var "med" længere. Det gjorde, at da vi stod i situationen havde vi svært ved at kommunikere og vi vidste ikke helt hvor vi havde hinanden.  Det skabte desværre nogle gnidninger internt imellem os, som vi ikke ville have fået hvis vi havde aftalt en "backup-plan" forinden. 
 • Efter min mening kan man ikke chase på en fornuftig måde uden adgang til on-line data i felten. Baron Mobile Threat Net er og bliver det mest pålidelige system. Har man ikke selv systemet i bilen, skal man følges ad med nogle der har det. Uden dette system, som koster ca kr. 5000,- i anskaffelse og en månedlig afgift, er det uforsvarligt at chase på den måde vi gjorde. Man er nødt til at kende sin position i forhold til det vejr man chaser i real time.
  Udover et par situationer i Texas hvor vejret artede sig uforudsigeligt og unormalt, var vi ikke i nogen situation hvor jeg følte at det var risikabelt. Jeg har den største respekt for Warmsector.com's erfaring og evner udi stormchasing'ens svære kunst.
 • Køb flybilletten i så god tid som muligt. Prisen stiger i takt med at man nærmer sig afrejsedatoen. Således betalte Maj-Brit og undertegnede kr. 1000t,- mere pr. billet end Kai-Asle og Andreas, fordi vi bestemte os i sidste øjeblik. Og husk at hvis du bestiller på nettet - vi kan varmt anbefale Delta Airlines - kan du vælge siddepladser online når du bestiller.
 • Forbered dig på et minimum af søvn. Ofte er man først fremme på bestemmelsesstedet efter midnat, og skal man opdatere sin blog før man går i seng, går der nemt et par timer til før man kan krybe til køjs. For det meste skal man tidligt afsted næste morgen for at komme til sit target area, og en nattesøvn på 4 timer er derfor ikke ualmindelig. Er man ikke chauffør kan man indhente lidt af det i bilen, men det er aldrig nok.  Man skal derfor ikke forvente at der er tale om en ferie i traditionel forstand. Et par dages ekstra ferie efter hjemkomsten kan bruges på samle kræfter og til at afhjælpe effekterne af jet-lag'en.
 • Motelværelserne er efter dansk standard rigtigt gode til prisen, (50-70 $/nat). Tag dog ikke de allerbilligste. Du kan risikere at få uønskede dyr med hjem (væggelus). Vi overnattede på moteller i kæden Super 8 og Days Inn og havde aldrig problemer med utøj.
 • Foto og Video. Jeg kunne skrive en del om dette, men lad mig give dissse få vigtige råd. Jeg anbefaler at man har digitalt spejlrefeleks kamera med en god vidvinkel-zoom og en god tele-zoom. Vidvinklen skal kunne få hele det med (f.eks. hele supercellen) Jeg skyder selv med en 10-22 mm og er meget tilfreds med resultaterne. Bilver brændvidden mindre, opstår der for meget tøndeforvrængning. Den skal også være så lysstærk som muligt, idet man ofte fotograferer under meget krævende lysforhold. Telen skal selvfølgeligt kunne "fange" tornadoen hvis man ser den på afstand (hvad man ofte gør) og må meget gerne være af en type med optisk billedstabilisering, f.eks. Canons IS objektiver.
  Et stativ er obligatorisk til aften- og natteoptagelser af lyn.
  Mht til video har jeg ikke så meget erfaring. Jeg har dog opdaget at der er meget stor forskel på kvaliteten af mikrofonerne fra kamera til kamera. Sidste år filmede jeg med et kamera med en utrolig god mikrofon, i år er jeg meget skuffet over lydkvaliteten på de nye optagelser. Mikrofonen var utrolig følsom overfor vindstøj.
  Hvis det er muligt kan man med fordel købe en ekstern mikrofon og forsyne den med en vindhætte af skumgummi.

For flere gode råd, læs mit efterskrift til chasen 2006

Læst 1414 gange